HUI (Hästunderstödda Insatser)

Övning: Led hästen över en prasslande pressening.
Syfte: Klienten ska nu vara den som känslomässigt stöttar hästen och ger mod att ta sig över det hinder den tycker är läskigt.

Övning: Flytta hästen med ett lätt handtryck.
Syfte: Få klienten att känna sig sedd och respekterad.

Övning: Hälsa på hästen genom att sträcka ut en hand och låta hästen nosa på den.
Syfte:

Övning: Utforska var hästen tycker det är skönt att bli kliad.
Syfte:

Hästunderstödd terapi (HUT) är en form av terapi som ofta benämns upplevelsebaserad, där relationen mellan människa och häst initialt står i fokus. Metoden kan utifrån upplägg både främja fysisk och psykiskt välbefinnande, med höjd funktionsnivå i vardagen som mål. Metoden bygger på att skapa en relation mellan människan och hästen för att uppnå förbestämda terapeutiska mål.
HUT är en metod som särskilt kan passa de som provat läkemedel och samtalsterapi med ingen eller begränsad effekt. Dock motsätter sig HUT inte på något sätt dessa behandlingar utan kan vara ett första steg för att möjliggöra framtida samtalsterapi eller komplettera farmakologisk stöttning. Inte sällan är detta klienter som har svårt att språkligt och intellektuellt uttrycka och hantera sina egna känslor. Genomgående kan man se hos denna grupp att det råder en brist av grundläggande mellanmänskliga behov såsom närhet, självkänsla, mening i tillvaron och här kan HUT bereda en möjlighet för patienten få ta del av detta. HUT brukar beskrivas som en upplevelsebaserad metod där ”färdigheter” tränas vid interaktion människa och häst. Dessa färdigheter kan vara alltifrån väldigt praktiska och konkreta såsom att leda hästen, kratsa hovarna, klia hästen, mocka spiltan till mer relationellt utmanade och analyserande såsom att gå och hälsa på alla hästar i hagen eller beskriva för terapeuten vad som händer inombords när en häst går ifrån patienten. Vilka mål som ska uppnås och därmed vilka färdigheter som behöver tränas bestäms i samråd med klienten innan behandlingen påbörjas. Därefter väljer terapeut ut vilka övningar som kan vara lämpliga för klienten. Syftet är att övningarna ska förstärka eller skapa nya färdigheter hos klienten som sedan kan överföras till vardagen.